Zomervakantie 2014


22 juli 2014

 

Beginstand 42152 km. Vandaag nog gewerkt tot 12.30 uur en toen ik thuis kwam hebben we samen de camper in gepakt. Tegen 15.00 uur zijn we vertrokken, we zijn uitgezwaaid door HJ, Robin en buurman Allard. We zijn nu 650km van huis af en hebben een goede eerste etappe gehad. Dwars door Parijs, daar was het wel even heel druk, maar leve de TomTom, die lootst je daar doorheen, het was ondertussen 19.30 uur. Rond 21.00 uur hebben we getankt en lekkere koffie gedronken, ook via de gatis WIFI contact met thuis gehad.

       

Het is nu 23.15 uur en we drinken nog wat en ik schijf het stukje. Het was nog wel even de vraag of we weg zouden gaan, Robin heeft de afgelopen 2 weken weer in het ziekenhuis gelegen. Hij is vandaag toch weer richting Rotterdam gegaan, afwachten hoe dat gaat. HJ heeft hem gebracht want hij heeft deze week vakantie. Onze planning is om morgen bij Biaritz uit te komen en daarna Spaans Baskenland te bekijken en daarna naar Portugal. We hebben 3 1/2 week vakantie, dus dat moet wel lukken, we hopen dat er niets tussen komt. Staan nu op een dorpsplein voor een sportveld bij een mooi plaatsje


23 juli 2014

Wel lekker geslapen, maar het was een beetje onrustig in het dorpje waar we staan. We zijn om 7.30 uur vertrokken met de bedoeling om een flink stuk te rijden, en dat is gelukt.

   

Om 10.30 uur hebben we de eerste koffiestop gedaan, hebben geen files of ongelukken gehad en het wat niet te druk. Na de broodjes weer een keer gestopt voor een colatje en weer dezelfde mensen gezien die we ook bij de eerste stop tegen zijn gekomen. Onderweg veel Marokaanse gezinnen met volle auto's binnenin en bovenop vol gepakt, richting Marokko. Via Bordeaux is het goed te rijden met behulp van de TomTom door naar de Spaanse grens. We rijden over tolwegen, wel duur we meosten ongeveer 100 euro betalen, voordeel is wel dat het goede wegen zijn en dat we flink kunnen doorrijden. Tegen 18.00 uur door San Sebastian, voor wat we gezien hebben een mooi stad. We rijden de bergen in en vinden een camping waar we nu staan.

 

   

We hebben een kleine plek en hebben nog lekker buiten gezeten, gegeten, koffie gedronken en nu aan een wijntje. Het is de bedoeling om morgen bij het strand een camperplaats te vinden. Het wordt al wat rustiger op de camping, de meeste mensen slapen al. In Nederland zijn de slachtoffers van de vliegramp van vorige week aangekomen, daar een dag van nationale rouw.


24 juli 2014

Heerlijk geslapen en om 8.30 uur wakker geworden, we waren eigenlijk best wel moe gisterenavond. Nu zitten we nog buiten, we staan op een camping direct aan zee in Noja.

 

Om 9.30 uur vertrokken met de bedoeling om alleen 0km wegen te gaan rijden. Een mooie weg door de bergen maar op een gegeven moment verboden voor campers, dus terug. Een stuk snelweg genomen dwars door Bilbao, een grote stad met dito haven. We zijn daar een keer verkeerd gereden waardoor het wat langer duurde. Terug op de N634 een prachtige weg langs de kust. Vanmorgen was het eerst bewolkt, later op de dag ging de zon schijnen. We staan op een camping met alleen maar spanjaarden die nu nog aan het eten zijn, er staat nog wel een verdwaalde Duitser en wij dus.

       

We hebben nog langs zee gelopen en nu staat het daar helemaal vol met campers, je mag in Spanje vrij staan. Ze staan op de parkeerplaats en hebben vrij uitzicht op zee. Op de camping zijn ze bezig met karaoke, wij zitten nu aaan een wijntje. Vanmiddag nog op de fiets geweest, we zijn naar een historische plaatsje geweest en hebben daar de kerk bezocht. Morgen de volgende etappe.


25 juli 2014

Vannacht onweer en regen, heerlijk geslapen met de regen op het dak. Onze buren waren om 24.00 uur nog aan het eten, met kinderen erbij allemaal aan een lange tafel. Wij zijn rond 01.00 uur naar bed gegaan en toen toch maar alles opgeruimd, een vooruitziende blik bleek. We zijn om 8.30 uur opgestaan en na het ontbijt om 10.15 uur vertrokken. We konden niet zo makkelijk van de camping afkomen dus daarom maar achteruit van onze plek af. Het was bewolkt onderweg, we hebben weinig zon gezien, onderweg hebben we in een langzaam rijdende file gestaan.

     

Een half uurtje oponthoud omdat ze een nieuwe snelweg aan het bouwen zijn. Een koffiestop om 13.00 uur met een WIFI moment met het thuisfront, daar gaat alles goed, gelukkig. We zijn 2 keer gestopt bij een camping maar beide keren leek het ons niets dus zijn we maar een stukje verder gereden. We weten niet of in deze omgeving veel mooie camping of camperplaatsen zijn, we rijden geheel onvoorbereid dus we zien wel, we klagen niet. We rijden de bergen in en zitten op een gegeven moment zo hoog dat we in de wolken rijden. We staan nu op ongeveer 50km van Santiago de Compostella op een kleine camping direct aan zee.

   

We hebben ook op de camping gegeten, hollanders als we zijn waren we natuurlijk veel te vroeg, spanjaarden eten heeeeel laat. Gevolg was dat wel eigenlijk alleen in het restaurant zaten. De weersvoorspellingen zijn niet zo goed, het weer lijkt op het weer in Nederland, bewolkt met regen. We gaan morgen dus maar een stuk richting Portugal. We gaan voor de zon! Nog 3 weken te gaan.


26 juli 2014

We zijn om 8.30 uur wakker geworden, heerlijk geslapen met het ruisen van de zee op de achtergrond. Het was bewolkt en niet echt warm en na het ochtendprogramma zijn we om 10.30 uur vertrokken. Smalle weg vanaf de zee naar boven en een mager zonnetje, we hebben toch de snelweg genomen tot aan de camping hier. De zon brak door en een helder blauwe lucht en eerst boodschappen gedaan in een groot winkelcentrum en daarna een camping gevonden.

 

 

We staan bovenaan op een rustig plekje, fietsen van de auto een broodje gegeten en op naar het historische centrum. Erg steil naar beneden naar een mooie oude plaats met veel wandelaars die elkaar treffen op een plein voor de kathedraal.

   

Veel mensen zijn heel blij dat ze heel aangekomen zijn. In de stad rondgewandeld en een colatje gedronken en op de fiets weer omhoog. Het is gelukkig nu een beetje warm geworden na de regen van afgelopen dagen. Het weer is overal in Europa een beetje van slag, veel regen in Italie. Bij de camper hebben we nog heerlijk in het zonnetje gelegen, laat gegeten en gedouched en nu nog buiten met een wijntje.

 

Morgen naar de kust, we willen niet zo lang rijden.


27 juli 2014

Laat naar bed gegaan om ongeveer 01.00 uur ging het licht uit. Lekker geslapen en om 9.30 uur opgestaan. Na het afrekenen om 10.45 uur vertrokken. Het is mooi weer en een mooie omgeving, op naar de volgende plek. Het was de bedoeling om ongeveer 50km te rijden. Tegen 12.00 uur oma aan de telefoon gehad, daar was alles ok. We hebben verkeerd gereden, dus zijn we naar een andere camping gereden. We moesten een steile weg afrijden, het werd steeds smaller, aangekomen bij de camping was deze vol, geen plek dus we moesten verder. Het was zondag, het hele strand lag vol en alle parkeerplaatsen waren vol. De weg werd nog steeds smaller en we dachten dan keren we om. Alleen stond achter ons al een aardige file en de weg was een eenrichtingsweg. Wat restte was een steile weg weer omhoog die steeds smaller werd met neerhangende takken. Ik ben vooruit gelopen en Rob is in de eerste versnelling omhoog gereden. Een heel eind verder stond hij op mji te wachten, eerder kon niet. Helemaal buiten adem weer aan boord gestapt en verder gereden. Geukkig geen schade, de takken hadden schade kunnen geven aan de schotel en het dak. We staan nu aan een grote camping direct aan zee.

Heerlij gefietst en aan het strand gezeten totdat de zeemist opkwam. Een spanjaard vertelde in gebroken engels dat dit in deze tijd wel vaken voorkomt. Laat gegeten, afwas gedaan en ijsje gehaald aan het strand. 1 duitser, 2 nederlanders en 1 engels stel en de rest spanjaarden op de camping. Als er morgen geen mist is gaan we misschien varen.


28 juli 2014

Vanochtend wakker gebeld door Robert, hij zat al op zijn werk, het was bijna 9.30 uur. Ik was om 7.00 uur wakker geweest, dus ik dacht we kunnen nog wel even een tukje doen. Robert vertelde dat de specialist goed nieuws had, alles ok. Rob was van plan om brood te halen maar alles was uitverkocht. Ontbijtje voor de camper het is mooi weer, we waren te laat voor de boottocht dus hebben we besloten om te fietsen. Er was markt en we hebben daar watfruit gekocht en daarna via het fietspad langs de kust naar het schiereiland wat we vanaf het strand kunnen zien liggen. Flink klimmen en aan een baai wat gegeten en gedronken. Op de terugweg een supermarkt gevonden voor de kleine boodschappen. Daarna heerlijk tot 19.00 uur in de zon op het strand gelegen, een wijntje op het terras van de camping. Gedouched, vlees op de BBQ entegen 22.00 uur aan de koffie. Nu nog even naar de bar van de camping, er speelt een band. In Nederland is het nog steeds slecht weer. Morgen richting Portugal.


29 juli 2014

Gisterenavond nog wat gedronken op het terras van de camping aan zee, er speelde een bandje ze deden erg hun best maar hun engels was niet al te goed. Om 24.00 uur was er vuurwerk en ierdereen naar het strand. Tegen 01.00 uur de "luiken" dicht en alles opgeruimd, het zag er dreigend uit. We hebben slecht geslapen, tot we zeker 04.00 uur muziek en rumoer alom, we worden oud. 8.30 uur op en Rob heeft brood gehaald, douchen ed. We hebben gisteren al betaald en besluiten om geen snelwegen te nemen, we volgen een mooi route langs de kust. Na ongeveer een uur aangekomen bij een pont, maar helaas laagwater en geen pont dus dan maar omdraaien en omrijden. Twee keer de afslag gemist maar TomTom is geweldig en brengt ons weer op de juiste weg.We rijden van Spanje naar Portugal.

We staan nu op een mooie camping vlak onder Porto. Toen we aankwamen kregen we een goed uitleghoe we het beste naar POrto konden fietsen. Dus fietsen eraf en op naar Porto, het was goed te doen maar af en toe wel erg steil. Het is hier "wintertijd" dus net terug van het uit eten. Morgen weer naar Porto, bodega's bekijken en een middagje aan het strand. Op de camping een verdwaalde belg en de rest spanjaarden. Wat een fantatische tijd tot nu toe, we zijn morgen pas een week onderweg. Misschien nog naar Lissabon, wie weet.


30 juli 2014

Vannacht veel wind vanuit zee, halverwege de ramen dicht gedaan, verder goed geslapen. Tegen 9.00 uur op en na het douchen, boordjes gehaald en lekker buiten ontbijt gehad. Het was mooi weer dus op de fiets naar Porto. NU onderlangs de rest van de std bekeken, alles is goed te fietsen. Al met al hebben we ongeveer 40km gefietst. O een gegeven moment waren we in de oude stad bij de haven waar veel restaurantjes waren. Op straat grillen ze de vis, heel apart.

Het was tegen 14.00 uur en veel mensen zitten aan de lunch. Mensen zo van kantoor maar ook vakantiegangers en "locals", het was een leuk gezicht. Op het strand wat gedrinken en gekeken bij het WK beachvolleybal tot 19 jaar, de nederlandse heren deden het goed. Teruggefietst tot aan het oude centrum, daar nog wat gegeten en gedronken en toen een brouwerij bekeken. De port van Sanderman wordt hier gemaakt, we hebben geen rondleiding gedaan want we warente laat. Nog wel een klein museum bekeken van Sanderman bekeken. Op de camping aangekomen bikini/zwembroek aangedaan en nog lekker gezwommen in het zwembad van de camping. BBQ bij de camper, afwas gedaan en nu aan de koffie voor de camper.


31 juli 2014

Lekker geslapen, het was iets bewolkt, het leek op zeemist, we hebben achter de camper in het zonnetje gegeten en toen afgerekend bij onze aardige receptionist die nederlands leert en al aardig goed spreekt. Weer een aardigheidje gekregen en toen op weg zo'n 75 km zuidelijker. We proberen snelwegen te vermijden, in Portugal zijn er verschillende systemen om tol te betalen en Rob snapt nog niet hoe dat werkt. Het werd mooi weer en tegen 14.00 uur kwamen we aan in Barra op een stadscamping erg touristisch en we besloten om 5km zuidelijker te gaan staan.

We staan net onder de duinen aan zee, gelijk de fietsen eraf en de omgeving bekeken We kregen gegrilde visjes van een buurman die ze voor de tent aan het bakken was, erg lekker en leuk. Toen op de fiets naar Barra, stadje door en langs de boulevard gefietst en via een mooi fietspad weer terug op de camping. Op de camping bikini aan en biertje en chips in de tas en op naar het strand, het is hier langs niet zo druk als in Barra. Op strand een tukje gedaan en toen de zon verdween zijn er weer naar de camper. Erg hoge golven en een mooi strand. Bij de camper een hapje en drankje gedaan en we zijn nu aan het bekijken waar we morgen heengaan. Het is te fris om buiten te zitten dus zitten we voor het eerst binnen met een Portugese zender met engelse muziek.


1 augustus 2014

Nog steeds "natuurtijd", om 9.30 uur opgestaan, het was bewolkten het was vochtig, motregen vanuit zee. Voor het eerst dus grijs en fris. Rob heeft roodjes gehaald, boel opgeruimt en naar het bureau gelopen want er moest iemand komen om de electra af te sluiten.Binnendoor gereden, veel armoedige stukken, het leek wel uitgewoond. We hebben een stuk door de bossen gereden, het werd heuvelachtiger en mooier. Vooral bij Nazare, boven was een camping. Volgens de kaart beneden een camperplek, mooi niet dus. We staan op een mooie plaats in/aan een baai met veel hoogteverschil en een erg smal straatje. We besloten om even door te rijden en staan we op een heel aparte camping aan de baai met links en recht plaatsjes.

Fietsen eraf en de omgeving verkennen. Aan de overkant een vuurtorentje en wat hoger een gedenkteken, we zijn daar naatoe gefietst. Later die middag op een terras gezeten, de zon verdween en kwam later weer tevoorschijn. Biertje, wijntje, chips en nootjes, heerlijk gezeten en mensen bekeken. Teruggefietst en nog even buiten gezeten, gegeten, afwas gedaan en zitten nu aan de koffie. We zitten aan de goede kant van het weer, het noorden heeft bewolking en onweer.


2 augustus 2014

Slecht geslapen en waarom?? Halverwege de nacht kwam er een vuilniswagen die vuilnis en klas ophaalde. Is het overdag te warm?? Tegen 07.00 uur gebon het te regenen, blij dat we gisterenavond alles al opgeruimd hadden. Douchen ging bij Rob neit goed, alleen maar koud water. Bij mij ging het beter, ik moest daarvoor wel naar een ander gebouwtje. De auto met het brood stond voor de camping dus netje in de rij het brood opgehaald. Het was ondertussen gelukkig wel droog geworden. Vuil water weg en schoon water erin en na de broodjes om 10.45 uur vertrokken. Binnendoor rcihting LIssabon, weer een aparte omgeving met veel leegstand en bende langs de weg. Het deed ons denken aan het zuiden van Italie. Tegen 13.30 uur kwamen we aan op deze mooie terrascamping.

Het was druk bij de receptie, we blijven 2 nachten hier. We willen met de bus naar het centrum, op de fiets is niet te doen omdat het toch wel steil is. We nemen bus 714 en na een rit van een uur staan we in het centrum. WE nemen heel touristische een hop on hop off bustour, daardoor hebben we wel alle highlights gezien. Morgen willen we nog met een oude tram. Helaas was het bewolkt weer maar wel droog. Lekker uit eten geweest, nu terug bij de camper. In Heerde/Leusden en Rotterdam is alles ok. Het is nu nog 32 graden.


3 augustus 2014

9.30 uur opgestaan, lekker gedouched en Rob heeft broodjes gehaald. Om 11.20 uur de bus gepakt naar het centrum'. Nu moesten we het eerste stuk staan, halverwege was er toch een plekje om te zitten. Het weer was beter dan gisteren. Besloten om het het treintje nr28 te gaan, wat uiteindelijk een uur wachten betekende. Een uur weggegooid want de rit ging de andere kant op. Wel door het oude hoge gedeelte van LIssabon maar bij de kathedraal was het eindpunt. Door het park omhoop gewandeld en bij een halte van een hop-on hop-off bus de bus weer gepakt. We hadden gelukkig voor 2 dagen busvervoer geboekt. Het was mooi weer blauwe lucht met een windje. De 2e tour gedaan en daarna de stad nog doorgewandeld, terrasje gepakt met een lekker koud biertje. Kaarten en magneetjes gekocht voor opa/oma en tegen 19.30 uur de bus genomen richting camping. In het restaurant van de camping wat gegeten, ze hebben hier heerlijke wijn voor maar 0,90 eurocent per glas. HJ belde dat hij de sleutel van zijn huis binnenkort krijgt. Morgen gaan we richting Spanje, we moeten toch weer een keertje richting Noorden, we hebben nog 14 dagen te gaan.


4 augustus 2014

Goed geslapen, vroeg op voor een lange reis. De broodjeszaak op de camping was nog dicht dus moeten we het doen met de oude broodjes van gisteren. Lissabon (1 keer foute afsalg) uitgereden TomTom deed zijn werk weer goed. De vasco da gama brug over met een mooi uitzicht op lissabon. De brug is in totaal 17 km lang, een kunststuk. Halverwege koffie gedronkenk en tegen 11.30 uur waren we weer in Spanje. Een mooie weg met weinig verkeer op weg naar een camping. Toen we bij de camping aankwamen bleek dat er totaal niet te vinden was vna enige kampeeractiviteit. We hebben toen besloten om maar dwars door Spanje te rijden. Soms is de omgeving groen maar meestal heb je het gevoel dat je in een woestijn rijdt. Kilometers rijden zonder een huis te zien en als er een dorpje is dan is het meestal uitgestorven. Uiteindelijk om 17.00 uur aangekomen, eens een mooie camping maar nu verlaten.

Tot onze verbazing staat er wel een nederlands echtpaar, de rest uit Spanje. Net de afwas gedaan en nu is het nog mooi weer. Het zal we warm blijven vannacht, de krekeltjes doen hun best. We besluiten in het zwembad van de camping nog even wat baantje te trekken, het water was heerlijk. Kortom een lange reis door een nagenoeg verlaten land, we zijn in totaal 6 campers tegengekomen de rest waren alleen vrachtwagens.


5 augustus 2014

Lekker geslapen en vroeg op, de 2e etappe tot aan de spaanse kust. Gisteren nog vrood besteld, het zou klaar liggen rond 9.00 uur, niets dus. Afgerekend en met crackers met kaas vertrokken. Getanked en via een goede snelweg naar waar we nu staan. Tegen 12.00 uur koffie en een lekker spaans broodje en ongeveer 14.00 uur aangekomen in Valencia. De camping die we uitgezocht hadden lag ver buiten de stad en het leek ons niets. Op naar de volgende, dat bleek een voetbalveld geworden te zijn en op goed geluk 11 km gezocht en gevonden. We staan vooraan met uitzicht op het strand en de zee.

We blijven hier zeker 2 nachten, uitrusten van onze reis dwars door het spaanse land. Een belevenis maar voorlopig niet meer. Langs zee gelopen, een biertje/wijntje gedronken op de camping, lekker gegeten en nu lekker buiten zitten met de zee voor ons. We hebben WIFI op de camping dus contact met het thuisfront gemaakt, alles ok bij iedereen. We genieten volop, we hebben onderweg nog boodschappen gedaan en misschien eten we morgenavond wel bij de camper. Morgen een stuk fietsen, de omgeving verkennen.


6 augustus 2014

Lekker geslapen, het was gelukkig niet te warm vannacht. Om 0.30 uur naar bed gegaan maar onze spaanse buren hebben nog heel lang tv zitten te kijken onder hun luifel. De tv staat opde koelkast en staat de hele dag aan ook al kijkt er niemand. Tegen 9.30 uur opgestaan en Rob komt terug met broodjes van de winkel. Veel as al uitverkocht dus moeten we het doen met 2 broodjes en een stokbroodje, meer was er niet. Het was eerst een beetje bewolkt maar later trok het open en een stralende blauwe lucht verscheen. We zijn tegen 12.00 uur gaan fietsen en gelukkig stond er een klein briesje. We hebben ongveer 25km gefietst zover mogelijk langs de kust. Tegn 14.30 uur waren we terug bij de camper. Nadat we wat gegeten hebben ben ik op het strand gaan liggen, Rob kwam later. Heerlijk gezwommen, het water was echt niet te koud, wel zout. Biertje, chipie en lekker gezetten. Bij de camper wat gelezen en gedut en daarna naar het restaurantje op de camper. Eenvoudig maar lekker gegeten, fles wijn erbij met koffie voor ongeveer 25euro. Nu onder het luifeltje, de temperatuur is nog heerlijk en morgen hopen we weer zo'n plekje te vinden.


7 augustus 2014

Vroeg wakker, zo rond 8.00 uur. Douchen, helaas koud, broodjes gehaald en om 9.40 uur vertrokken. Stukje provinciale weg en toen de snelweg om wat op te schieten. We kwamen voor het eerst in Spanje op een tolweg en na 10 euro betaald te hebben gingen we de snelweg af op zoek naar de ingetoetste camping. Het was inmiddels 13.00 uur en ik naar het kantoor om te vragen of er plek was voor 1 nacht, dat kon en toen horde ik dat 1 overnachting de som kostte van 51 euro, dat vond ik te duur dus zijn we even verder gegaan. Verder gereden via Salau, dat dus ook gezien, doorgereden en aangekomen bij deze camping.

3e rijtje vanaf zee, prima plek met schaduw. Eerst wat gegetenmet koffie en om 13.30 uur gaan fietsen tot ongeveer 15.40 uur en daarna naar het strand. Het gaat een beetje ons dagprogramma worden. Lekker gezwommen en in de zon gelegen en tegen 18.30 uur weer terug bij de camper. Weer uit eten geweest en net terug via het strand. Het is nog steeds warm maar gelukkig staat er een windje. Misschien blijven we hier nog een nachtje anders vertrekken we naar Barcelona. We zien wel, we hebben nog een week.


8 augustus 2014


9 augustus 2014


10 augustus 2014


11 augustus 2014


12 augustus 2014


13 augustus 2014


14 augustus 2014


15 augustus 2014